Dette websted bruger cookies til at analysere trafik og til at tilpasse annoncer. Ved at bruge hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. For mere information besøg vores privatlivspolitik.

Hvordan transplanterer en plante?

For at transplantere en plante til en større gryde skal du starte med at vande planten for at gøre det lettere at fjerne det. Dæk den nye grydes dræningshul og fyld den halvvejs med jord. Anbring derefter forsigtigt planten i den nye potte. Når du har fyldt resten af potten med jord, skal du vande planten og placere den i solen. Hvis du flytter den udenfor, skal du begrænse vandingen og stoppe med at befrugte den i 2 uger. Efter 1 uge skal du flytte planten lidt ud hver dag. Til sidst anbringes planten i jorden udenfor og vandes for at hjælpe den med at vokse. For at lære mere om transplantation af planter, som hvordan man fjerner rodkuglen, skal du fortsætte med at læse!

For at transplantere en plante til en større gryde skal du starte med at vande planten for at gøre
For at transplantere en plante til en større gryde skal du starte med at vande planten for at gøre det lettere at fjerne det.

Transplantation er en vigtig del af plantepleje. Uanset om du har brug for at flytte planten til en større gryde eller udendørs, er det vigtigt, at du gør det rigtigt. Hvordan man tager sig af planten inden transplantation er lige så vigtig som hvordan man tager sig af den bagefter. Selve processen er enkel, men der er et trick for at få det gjort rigtigt; hvis du ikke gør det korrekt, kan du dræbe din plante.

Metode 1 af 2: Overførsel til en ny gryde

 1. 1
  Vand planten et par timer, før du transplanterer den. Tiden på året betyder ikke meget, da du skal holde planten indendørs. Det der dog betyder noget er jorden. Vand planten grundigt, vent derefter 1 time; dette dæmper jorden og gør det lettere at fjerne rodkuglen.
  • Hvis du transplanterer en frøplante, skal du vente, indtil den danner et par ægte blade. Ægte blade er hårdere end de sarte blade, du ser først.
 2. 2
  Vælg en gryde, der er 1 størrelse større end den gamle gryde. Det er bedre at gradvist øge størrelsen på din plantes potte, da den vokser i stedet for at lægge den i en kæmpe potte fra starten. Få en gryde, der er 1 størrelse større end den, planten allerede er i. Dæk drænhullet i den nye gryde med et stykke maske eller et kaffefilter.
  • Du vil dække drænhullet, så jorden ikke falder ud. Vandet vil stadig være i stand til at komme ud.
  • Hvis den nye gryde ikke har et drænhul, skal du fylde gryden med 1 til 5 centimeter (2,5 til 5,1 cm) grus.
 3. 3
  Fyld den nye gryde med et par centimeter pottejord. Brug tilstrækkelig pottejord, så hvis du skulle sætte rodkuglen i potten, ville toppen af rodkuglen sidde 2,50 cm under pottekanten. Brug ikke havearbejde.
  • Havearbejde indeholder ofte insekter, sygdomme og svampe. Din plante er ikke vant til disse, og den kan blive syg eller dø som følge heraf.
  • For den sundeste og lykkeligste plante skal du kigge efter jord, der indeholder lige dele rig ler, sand / perlit og organisk materiale.
  • Hvis du transplanterer en frøplante, skal du fylde potten inden for 2,50 cm fra fælgen. Fugt jorden med varmt vand, og vent 1 time.
 4. 4
  Vend gryden på hovedet og bank forsigtigt kanten mod et bord. Dæk toppen af potten med din hånd, så planten stikker ud mellem dine fingre. Vend gryden på hovedet, og bank derefter forsigtigt gryden mod kanten af et bord. Dette skal løsne rodkuglen og få den til at glide ud af jorden og ind i din hånd.
  • Tag ikke fat i planten ved stammen og træk den ud. Knæk potten i stedet for som en sidste udvej.
  • Hvis du transplanterer en frøplante, skal du bruge en ske til forsigtigt at grave frøplanten ud. Hold det ved et blad, aldrig ved stilken.
  Hvordan transplanterer jeg en collardplante
  Hvordan transplanterer jeg en collardplante?
 5. 5
  Skub rodkuglen ud, og løsn den, hvis rødderne er sammenfiltrede. De fleste rodkugler klumper sig sammen, hvilket er normalt. Hvis planten har været i den lille gryde i lang tid, kan rodkuglen dog beholde formen på gryden. I dette tilfælde skal du forsigtigt presse rodkuglen med fingrene for at løsne den.
  • Hvis du ikke kan løsne rodkuglen, skal du bruge en skarp, ren kniv til at skære ind i siderne af rodkuglen. gøre skiverne 1/8 til 1/8 inch (0,32 til 0,32 cm) dyb.
  • Sørg for at skære døde eller rådne rødder væk med en skarp, ren saks.
 6. 6
  Sæt rodkuglen i den nye gryde, og fyld den derefter med mere jord. Dæk toppen af rodkuglen med et tyndt lag jord. Efterlad 34 til 2,50 cm (1,9 til 2,5 cm) mellemrum mellem jorden og kanten af potten.
  • Hvis du arbejder med en frøplante, skal du stikke et hul i jorden og derefter sætte frøplanten ind. Tør jorden omkring kimplanten.
 7. 7
  Vand planten grundigt. Det ville være endnu bedre, hvis du tilføjede noget vandopløselig gødning i vandet, men sørg for at det er den rigtige slags til din plante. Dette hjælper planten med at komme sig hurtigere. Når du er færdig med at vande planten, skal du ikke vandre den igen, før det øverste jordlag er tørt. Hvis du arbejder med kimplanter, skal du holde jorden fugtig, men ikke blød.
  • Hvis gryden har et drænhul, skal du fortsætte med at vande, indtil der kommer vand ud af hullet. Hvis planten ikke har et drænhul, skal du bedst bedømme det.
 8. 8
  Bring planten i sollys de næste par dage. Anbring ikke planten i fuldt sollys med det samme, ellers vil du chokere den. I stedet flyttes det gradvist til lysere og lysere områder i løbet af de næste 2 til 3 dage. Hold planten varm, men undgå varme.
  • Hvis planterne begynder at visne, skal du tåge dem med vand og derefter dække dem med plastfolie. Opbevar dem på et køligt sted væk fra direkte sollys i 1 til 2 dage.
 9. 9
  Flyt planten i en større gryde, når den bliver større. Hvor hurtigt du gør dette afhænger af hvor hurtigt planten vokser; nogle planter vokser hurtigere end andre. En langsomt voksende plante skal typisk overføres til en ny gryde en gang hvert 2. til 3. år. En hurtigt voksende plante skal overføres til en ny gryde en gang om året.
  • Hvis du bemærker rødderne, der stikker ud af drænhullet, er det tid til en ny gryde!

Metode 2 af 2: transplantation af en plante udenfor

 1. 1
  Undersøg datoen, hvor du skal flytte din plante udenfor. De fleste planter kan kun plantes udenfor på bestemte tidspunkter af året. Datoen vil afhænge af, hvilken havearbejdszone du bor i, samt hvilken plantetype du har. Online er et godt sted at starte, men frøpakker og plejemærker indeholder ofte også disse oplysninger.
 2. 2
  Begynd at hærde planten 2 uger før transplantationsdatoen. Stop med at befrugte 2 uger før transplantationsdatoen. Reducer vanding, men undlad at udelade det. Flyt planten uden for en uge før datoen. Lad den stå udenfor i 1 time på den første dag, 2 timer på den anden dag osv. Hold det ude af direkte vind og sollys, og vand det ofte i løbet af denne uge.
  • Tag planten ud om morgenen hver dag. Du vil lade det være uden for 1 time længere hver dag.
  Hvordan transplanterer jeg en plante fra jorden til et andet sted i jorden
  Hvordan transplanterer jeg en plante fra jorden til et andet sted i jorden?
 3. 3
  Planlæg at transplantere i løbet af den kølige del af dagen. Det ville være endnu bedre, hvis det er overskyet eller dryssende. Tidlig morgen er et godt tidspunkt, men tidlig aften ville være endnu bedre, for så behøver dine planter ikke at klare dagens varme, mens de vænner sig til deres nye hjem.
 4. 4
  Fyld plantesengen med havearbejde. Vælg det område, som du vil flytte din plante til. Sørg for, at området har nok sollys / skygge til din plantetype. Grav al uopfyldt jord op, og udskift den med havearbejde. For endnu bedre resultater blandes kompost i jorden.
  • Det ville være bedst at købe jorden fra butikken. På denne måde kan du sikre dig, at det er skadedyr, sygdomme og svampefrit.
 5. 5
  Grav et hul, der er stort nok til at holde plantens potte. Medmindre potten er lavet af tørv eller papir, fjerner du planten fra potten og placerer rodkuglen i hullet. Det er imidlertid vanskeligt at fortælle, hvor stor rodkuglen er, når planten stadig er i potten, men hvis du laver hullet i samme størrelse som potten, kan du sikre en god pasform.
 6. 6
  Vend potten på hovedet og skub rodkuglen ud. Placer først din hånd over toppen af potten, så planten stikker ud mellem fingrene. Vend potten forsigtigt på hovedet. Hvis planten ikke glider ind i din hånd, skal du let tappe kanten af potten mod en fast overflade som et bord eller en bænk.
  • Tag ikke fat i planten ved stammen og træk den ud. Dette kan beskadige planten.
 7. 7
  Lad planten være i gryden, hvis den er lavet af tørv eller papir. I stedet skal du skære siderne af potten, så rødderne kan nå den friske jord hurtigere. Det ville være en god ide at rive grytens øverste tomme (2,5 cm) væk, så den sidder under jorden, når du transplanterer den - ellers kan den opsuge vandet, før det kommer til rødderne.
 8. 8
  Løs rodkuglen med fingrene, hvis det er nødvendigt. De fleste rodkugler er allerede løse, men nogle af dem er så stramme, at de tager form af potten. Hvis dette skete med din plante, skal du forsigtigt klemme rodkuglen, indtil den løsner sig.
  • Hvis rodkuglen stadig er for fast, skal du lave 0,13 til 0,60 cm (0,32 til 0,64 cm) dybe snit i rodkuglen med en ren kniv.
  • Spring dette trin over, hvis planten er i en tørv eller en papirpotte.
 9. 9
  Placer rodkuglen i hullet. Toppen af rodkuglen skal være i niveau med toppen af hullet. Hvis hullet er for dybt, skal du løfte planten ud og tilføje et par centimeter mere havearbejde. Hvis planten er i en tørv eller papirpotte, skal du blot placere hele potten i hullet.
  Hvis planten sidder fast i sin oprindelige gryde
  Hvis planten sidder fast i sin oprindelige gryde, vandes planten gennem drænhullet.
 10. 10
  Fyld rummet omkring rodkuglen med mere jord og klapp den ned. Hullet vil være lidt for stort til rodkuglen, så skub lidt jord ind i mellemrummet mellem rodkuglen og hullet. Hvis hullet huler ind og bliver kortere end rodkuglen, skal du blot tilføje mere jord rundt om toppen af rodkuglen, så alt er plant. Klap jorden forsigtigt ned, når du er færdig.
 11. 11
  Vand planten grundigt. Efter denne indledende vanding, vand planten så ofte som nødvendigt. Afhængigt af hvilken plantetype du har, kan dette være dagligt, ugentligt eller kun når det øverste jordlag er tørt.
  • For endnu bedre resultater, tilsæt gødning i vandet. Sørg dog for at bruge den rigtige type til din plante!

Tips

 • Forår er det bedste tidspunkt at transplantere de fleste planter, inklusive årlige og flerårige blomster, roser og grøntsager.
 • Til udendørs planter skal du dække jorden med et 1 til 5,10 cm (2,5 til 5,1 cm) lag kompost eller barkflis. Dette holder jorden fugtig og afskrækker ukrudt.
 • Hvis planten sidder fast i sin oprindelige gryde, vandes planten gennem drænhullet. Brug et slangesæt til en jetstrøm for at sikre, at trykket er stærkt nok.

Ting, du har brug for

Overførsel til en ny gryde

 • Plante, der skal transplanteres
 • Ny gryde, 1 størrelse større
 • Ødelagt keramik, maske eller sten
 • Pottejord
 • Gødning (valgfri)

Transplantation af en plante udenfor

 • Plante, der skal transplanteres
 • Havearbejde jord
 • Skovl eller murske
 • Gødning

Spørgsmål og svar

 • Hvor meget vand skal en plante have om ugen?
  Det afhænger af plantetypen. Nogle planter kan dø, hvis jordoverfladen er tør i et par dage, da de har brug for konstant fugt. Andre kan modstå tør jord i en uge eller to, så søg efter flere oplysninger om den specifikke plantetype, du vil dyrke.
 • Hvad er det bedste tidspunkt på dagen at transplantere?
  Det er bedst at transplantere dine planter tidligt om morgenen eller sent om eftermiddagen.
 • Skal jeg vande min plante med det samme efter transplantation?
  Ja, bare meget lidt for at dæmpe jorden. Pas på ikke at overvande planten. Vær forsigtig og tilsæt små mængder vand. (Jeg bruger en sprayflaske til at opnå dette.)
 • Kan planter komme sig efter transplantationschok?
  Det er muligt for planter at komme sig efter transplantationschok, hvis du giver tilstrækkelig pleje og opmærksomhed.
 • Hvor mange gange kan den samme plante transplanteres?
  Det afhænger af plantetypen. Nogle hårdere planter kan transplanteres flere gange, mens andre ikke engang kan håndtere en transplantation.
 • Skal snavs pakkes?
  Du skal ikke pakke snavset hårdt, for der skal være luftrum, så rødderne ikke rådner.
 • Hvordan transplanterer jeg en plante fra jorden til et andet sted i jorden?
  Pas på ikke at skære hovedroten op. Hvis planten er sammensat af bunker af separate stængler med deres egne rødder, kan du opdele det; men hvis det hele er en stamme, så hold det så intakt som du kan. Ellers skal du bruge dit sædvanlige haveudstyr til at grave det op. Pas på at lade den oprindelige jord være på rødderne.
 • I nordøst er det koldt; Kan jeg bruge jord, der er kold udefra, når jeg transplanterer en indendørs plante?
  Bring jord i en spand inde, og lad den sidde i 24 timer for at varme op. Hvis det var frossent, kan det være nødvendigt at tø det, og det foretrækkes at røre det et par gange i løbet af 24 timer for at lade midten blandes og opvarmes hurtigere. Du ønsker ikke at hoppe i en kold sø, og dine planterødder vil ikke pludselig sidde fast i kold jord.
 • Hvad er det bedste tidspunkt at transplantere?
  Den bedste tid er i en plantes sovende fase, som normalt er enten i det tidlige forår eller det sene efterår.
 • Hvorfor kan planter ikke sættes i samme beholder?
  Årsagen til transplantation af en plante er, at planten i det væsentlige er vokset ud af sin nuværende beholder og har brug for en større. Efterladelse af den i beholderen vil i sidste ende forårsage skade på planten.
Ubesvarede spørgsmål
 • Hvordan transplanterer jeg et indendørs træ, der er flere meter højt? Dens gryde forværres.
 • Hvordan transplanterer jeg en collardplante?

Kommentarer (2)

 • ashtyn37
  Jeg antager, at nogle vil sige, at dette er en nem proces, men ikke hvis du er som mig og elsker blomster, men ikke har en anelse om, hvad der skal gøres for at holde dem sunde! Dette indlæg var meget nyttigt for mig på alle områder, da hvert trin blev tydeligt forklaret.
 • naderjess
  Tak skal du have! Artiklen er klar og let at følge. Jeg er en begynder, der ikke ved noget om emnet, så jeg er taknemmelig for den eksplicitte artikel!
Lignende artikler
 1. Hvordan man lever af havearbejde?
 2. Hvordan beskæres hibiscus?
 3. Hvordan beskærer man tulipaner?
 4. Hvordan man dyrker pelargoner?
 5. Hvordan man planter Hostas?
 6. Hvordan dyrkes jasmin fra stiklinger?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail