Dette websted bruger cookies til at analysere trafik og til at tilpasse annoncer. Ved at bruge hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. For mere information besøg vores privatlivspolitik.

Hvordan bliver man læsefærdig?

Der kaldes "parallel læsning" - eller læser flere bøger på samme tid
Masser af meget læsefyldte mennesker gør det, der kaldes "parallel læsning" - eller læser flere bøger på samme tid.

Sukker du af misundelse, når du finder dig selv i at chatte med en fyr, der ser ud til at have et tilbud til enhver lejlighed fra en eller anden bog? Eller måske tiltrak den pige folks opmærksomhed, fordi hun var i stand til at tale om alt under solen og sagde: "Jeg læste om det en gang..." Disse mennesker er læsefærdige - de er sandsynligvis også charmerende og dygtige til samtale, men grundlaget for meget charme og gode samtaleevner er... at være læsefærdigt eller læst. At være literate handler ikke kun om at vide, hvordan man læser - det handler om at vide, hvad man skal læse, og hvordan man kan tale om det, når tiden kommer. Vil du vide deres hemmeligheder?

Trin

 1. 1
  Læs. Læs først, hvad der interesserer dig. Måske er du ikke rigtig interesseret i store romaner - du finder dem for foruroligende, for meget. Hvorfor ikke prøve magasiner i første omgang eller grafiske romaner? Eller hent en novellebog - læs først i små, letfordøjelige bits. Men det vigtigste, du kan gøre, er simpelthen at forpligte sig til at læse, endda bare lidt, hver dag.
 2. 2
  Gå videre til mere udfordrende læsning. Efter en måned eller to at have læst et uddrag her eller der af dette eller det, så prøv at gå op til ting, der er lidt mere udfordrende. Vælg f.eks. En moderne klassiker som Harry Potter og troldmandsstenen (eller filosofens, afhængigt af hvor du bor) eller en af Lemony Snicket-bøgerne. Disse er ikke kun for børn - de er bøger, der er blevet læst og nydt af millioner af mennesker. Hvis du prøver en af disse og stadig har problemer med at forpligte dig til den længere længde af læsningen, kan du prøve Reader's Digest - den tilbyder kondenserede versioner af almindelige bøger sammen med nysgerrige, chatty artikler fra mange forskellige magasiner.
 3. 3
  Find en boggruppe. Når du er begyndt at læse, vil du gerne tale om de bøger, du læser. Masser af mennesker tilmelder sig eller danner bogklubber. Det kan være simpelt - ring til din søster eller bror eller et par venner. Mød til kaffe, og der, aftale en bog, som du alle vil læse. Mødes igen en måned fra denne dato, og forhåbentlig er I alle færdige med bogen og kan diskutere den. At tale om ting, du har læst, kan virkelig forbedre din oplevelse af bogen, når du deler med venner de følelser, bogen fremkaldte, eller det sjov, du oplevede, da historien udfoldede sig. Ikke kun det, men en bogklub holder dig læsende - du ved, du vil tale om denne bog om bare et par dage, så du har et mål i tankerne, mens du læser.
 4. 4
  Sæt personlige mål for læsning. Masser af meget læsefyldte mennesker gør det, der kaldes "parallel læsning" - eller læser flere bøger på samme tid. Måske holder du en i soveværelset og læser lidt, før du sover hver nat. Måske holder du en på badeværelset og læser der et stykke tid eller en i hulen osv. Selvom du ikke ønsker at blive så skør, kan du stadig sætte mål som "Jeg vil bruge det næste årlæsningsklassikere "eller" Jeg vil læse alle Shakespeares komedier i år, og næste år vil jeg måske tackle tragedierne. " Selv hvis du ikke opnår hele målet, vil du stadig have læst noget af det, du satte dig for at læse. Og det er godt. Prøv at indstille en tidsramme, inden for hvilken du ønsker at nå dit læsningsmål.
 5. 5
  Vælg kendte bøger. Hvis du kan lide at læse uovertrufne ting, er det fint. Men hvis du vil blive mere læsefærdig i konventionel forstand, vil du vælge bøger, som andre har hørt om. Spørg din bibliotekar at hjælpe dig. At læse kendte værker har to fordele: For det første giver det dig en fælles referenceramme for ting, du måske hører fra mange andre mennesker, og for det andet uddanner det dig på måder, du måske ikke har tænkt på. For eksempel: De fleste mennesker har hørt om "At dræbe en mockingbird." Men hvis du er analfabet, kan det være svært at læse. Prøv at se andre læse. Bed en ven om at hjælpe dig med at slå ord ud. Lær alfabetet. På en fest udtrykker en af dine venner måske afsky for racistisk fordømmelse. Mens ingen af dine venner er forhåbninger (forhåbentlig), er denne ven den, der offentligt tog stilling til det. At sige "Du er den nye Atticus Finch" er et enormt kompliment til en sådan person, plus du vil synes at være meget læse og skrive.
 6. 6
  Nyd at læse. Måske kører din smag mere til science fiction end til klassisk litteratur - der er ingen skam i det. Eller måske kan du lide mere romantisk billetpris. Der er masser at finde i litteraturen. Eller måske vil du opdage, at du kan lide engelsk poesi, men ikke er så vild med europæisk. Uanset hvad. Alt hvad du læser gør dig til en mere læsefærdig person. Det udsætter dig for nye ord og for ideer fra mennesker over hele verden og fra forskellige tidspunkter i vores historie. Uanset hvad du kan lide at læse, vil der helt sikkert være masser af læsestof. Så du er ikke en Shakespeare-buff, men du kender alle Asimovs love om robotik - du er stadig læsefærdig, og du får mere glæde af dine valg, hvis du læser det, du er interesseret i.
Men hvis du vil blive mere læsefærdig i konventionel forstand
Men hvis du vil blive mere læsefærdig i konventionel forstand, vil du vælge bøger, som andre har hørt om.

Metode 1 af 1: startlæselister

Hvordan man læser - det handler om at vide
At være literate handler ikke kun om at vide, hvordan man læser - det handler om at vide, hvad man skal læse, og hvordan man kan tale om det, når tiden kommer.

Her er et par læselister - de er kun forslag til at hjælpe dig med at begynde dine eventyr:

 • Til klassisk litteratur:
  • A Christmas Carol af Charles Dickens, Huckleberry Finn af Mark Twain, Moby Dick af Herman Melville, Romeo og Juliet af William Shakespeare, Paradise Lost af John Milton, Canterbury Tales af Geoffrey Chaucer, Pride and Prejudice af Jane Austen, Wuthering Heights af Emily Brontë, Little Women af Louisa May Alcott, My Antonia af Willa Cather, Jane Eyre af Charlotte Brontë
 • For moderne litteratur:
  • Øst for Eden af John Steinbeck, To Kill a Mockingbird af Harper Lee, The Great Gatsby af F. Scott Fitzgerald, Invisible Man af Ralph Ellison, Catch-22 af Joseph Heller, Metamorphosis af Franz Kafka, The Waste Land af TS Eliot, The Catcher in the Rye af JD Salinger, Lolita af Vladimir Nabokov, The Stranger af Albert Camus, Slaughterhouse-Five af Kurt Vonnegut, The Old Man and the Sea af Ernest Hemingway
 • For science fiction og fantasy litteratur:
  • Ender's Game af Orson Scott Card, I, Robot af Isaac Asimov, Childhood's End af Arthur C. Clarke, Ringenes Herre af JRR Tolkien, Harry Potter- serien af JK Rowling, Fahrenheit 451 af Ray Bradbury, Do Androids Dream of Electric Sheep af Phillip K. Dick, Kindred af Octavia E. Butler, Snow Crash af Neal Stephenson
 • For mere romantisk litteratur:
  • Leaves of Grass af Walt Whitman, Songs of Innocence and of Experience af William Blake, The Rime of the Ancient Mariner af Samuel Taylor Coleridge, Prometheus Ubundet af Percy Bysshe Shelley

Tips

 • For flere forslag til hvilke bøger du skal læse, bed om forslag fra mennesker med lignende interesser som du har. Hvis du føler dig modig, så prøv at bede om forslag fra folk, der har forskellige læsesmag; måske vil du trods alt lide bogen.
 • Vær ikke bange for at se på Cliff's Notes om bøger - især hvis du allerede har læst dem. Det er oplysende, og du kan lære ting, du ikke var klar over, mens du faktisk læste, hvilket kan få dig til at lide bogen mere eller mindre, når du kender dem.
 • Du kan også læse gamle klassikere på deres originalsprog. For eksempel er læsning af Vergils Aeneid på latin en anden oplevelse end at læse den samme tekst i oversættelse; måleren, den smarte ordbrug og følelsen af Vergils skrivning er meget mere effektiv i den latinske version end i oversættelser.
 • Hvis det er svært at se teksten i bøger, skal du overveje at lytte til en lydbog. De fleste klassikere er blevet optaget i ikke-forkortede lydbøger. Lydbøger er også gode for folk med travle tidsplaner.
 • Du er velkommen til at citere fra de bøger, du har læst - det er hvad litteraturen gør.
 • Hvis du kommer fra et engelsktalende land, vil langt størstedelen af de bøger, du vil støde på i boghandlere, oprindeligt være udgivet på engelsk. En meget god måde at udvide din kultur på er dog også at tackle udenlandsk litteratur! Eksempler på store ikke-engelske forfattere inkluderer Gustave Flaubert, Gabriel Garcia Marquez, Milan Kundera, Yasunari Kawabata, Federico Garcia Lorca... Ikke kun er dette en fantastisk måde at blive læsefærdigt på en virkelig eklektisk måde, det vil også give dig en stor meget respekt fra udlændinge, som sjældent er vant til at møde engelsktalende mennesker med interesse for ikke-engelske bøger.
Disse mennesker er færdige - de er sandsynligvis også charmerende
Disse mennesker er færdige - de er sandsynligvis også charmerende og dygtige til samtale, men grundlaget for meget charme og gode samtaler er.

Advarsler

 • Når du har læst regelmæssigt i et stykke tid, kan du blive fristet til at tro, at du ved ret meget og føler, at du kan "vise" din nyvundne viden. At opføre sig på en sådan måde er en sikker måde at ende med at blive "sat i dit sted" af en person, der har brugt en levetid på at studere, og som vil være i stand til at få øje på en neofyt en kilometer væk. For at undgå dette skal man altid huske på, hvor meget der er at vide og lade sig være ydmyg over for denne viden. Du kan også hjælpe med at forhindre forlegenhed ved at anerkende på forhånd, at du ikke er ekspert, men at du har dannet en delvis mening om et givet emne gennem en vis eksponering for emnet. Husk, at det generelt er bedre at være klogere end du oprindeligt ser ud end at se klogere ud end du faktisk er.
 • Når du først begynder at læse, er det svært at stoppe, og det er svært at dele med de bøger, du elsker.

Ting, du har brug for

 • Bøger
 • En læserjournal (lav notater om de ting, du vil huske)
 • Tid og engagement
 • En ordbog
Lignende artikler
 1. Hvordan har man læsevaner som en del af din livsstil?
 2. Hvordan læser man med god kropsholdning?
 3. Hvordan læser man til fornøjelse ved hjælp af det offentlige bibliotek?
 4. Hvordan læses beskrivende notation?
 5. Hvordan læser jeg en kedelig bog?
 6. Hvordan læser jeg en bog, når du er rastløs eller træt?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail